В Україні знизилася вартість популярного овоча: які новини щодо цін і що очікувати далі.
Загальний обсяг збору картоплі очікується на рівні не менше 20 мільйонів тонн. Однак, значний врожай призвів до зниження цін на цей продукт. Після минулорічних високих цін на картоплю, фермери вирішили збільшити посівні площі на 25%. Погодні умови були сприятливими для зростання, внаслідок чого ціна на картоплю залишилася на низькому рівні.
Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Валентини Доброти.
У одному з аграрних господарств площа, відведена під картоплю, складає сто гектарів, що приблизно дорівнює 15 відсоткам від загальної земельної площі. Урожайність варіюється в залежності від сорту, але цього року вона досягає 60 центнерів з гектара, із задоволенням повідомляє фермер.
Розпочався сезон збору картоплі з оптовою вартістю 12 гривень за кілограм. Великі агровиробники зібрали урожай і помістили його на склади, тоді як малі фермери вирішили виставити всю продукцію на продаж. Це призвело до зниження гуртових цін. Наразі роздрібна вартість картоплі коливається від 16 до 35 гривень за кілограм.
Найбільш доступна картопля продається на одному з ринків за 20 гривень за кілограм. Як зазначає власниця, колись вона не садила менше ніж гектар картоплі. Зараз, проте, сили вже не ті, і площа під вирощування картоплі була зменшена вдвічі.
Саме такі невеликі учасники картопляного ринку чинять вплив на сезонні зміни цін, стверджують в Асоціації виробників картоплі. Оскільки немає можливості зберігати товар, продавці прагнуть розпродати його будь-якими засобами до настання морозів.
Ольга Самойліченко зазначає, що незважаючи на високий урожай цього року, навесні картопля знову може стати рідкісним товаром.
"Вона або з'їсться, або пропаде. Картопля або з'їсться, яку ми їм споживаємо, яку ми заклали в сховище, наскільки вистачає потужності сховища, стільки ми будемо їсти українську картоплю. Як тільки закінчується картопля з українських сховищ, починається імпортована картопля з тієї самої Польщі. Як мінімум в лютому ми точно, а можливо навіть і в січні це вже буде імпортована картопля", -- каже Ольга Самойліченко, виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі.
В середньому, кожен українець споживає приблизно 132 кілограми картоплі щорічно, тоді як рекомендована фізіологічна норма становить 110 кілограмів. Наталя Захарчук, науковий секретар Інституту картоплярства, зазначає, що споживчі звички варіюються в залежності від регіону.
"У великих містах люди споживають набагато менше картоплі, десь, можливо, 60-80 кілограмів на душу населення, то в сільській місцевості вона може доходити і до 180 кілограм на душу населення. Наприклад, Одеська область менше споживає картоплі, а ось Івано-Франківська більше, Чернігівська більше картоплі. Це залежить ще від регіону і від культур, які більше ростуть в даних регіонах", -- каже вчена секретарка Інституту картоплярства Наталя Захарчук.
В Україні фермери вирощують картоплю, головно, на споживання. За кордоном -- на переробку.
Світовий ринок переробки картоплі, за даними Наталі Захарчук з Інституту картоплярства -- 49 мільярдів доларів. І він щороку зростає на 5 відсотків.
В Україні існує всього три заводи, що займаються переробкою. Практично вся заморожена картопля-фрі в нашій країні імпортного походження. Крім того, ми також імпортуємо молоду картоплю. Херсонщина, де раніше активно вирощували ці овочі, наразі під тимчасовою окупацією. У той же час, фермери скаржаться на те, що не можуть реалізувати свою картоплю за кордоном.
"Європа стурбована нашою конкурентоспроможністю. Незважаючи на те, що Україна виконала всі необхідні умови, ми все ще можемо експортувати лише до країн, що не входять до Євросоюзу. Проте, цей обсяг настільки малий і несуттєвий, що його фактично можна вважати відсутнім," - зазначила Ольга Самойліченко, виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі.
З настанням холодів ціни на українську картоплю, ймовірно, зростуть. Проте споживачі можуть скористатися імпортними пропозиціями, адже в Європі зафіксовано рекордний урожай. Наприклад, польська картопля коштує 6 гривень за кілограм, тоді як українська в оптовій продажу досягає 10 гривень.