Унікальна історія Дарії Цвєк: як кулінарка завоювала серця українців своїми рецептами - На заслуженому відпочинку.

Найбільшим захопленням була кулінарія
Дарія з'явилася на світ у 1909 році в Тернопільській області, в родині освічених людей Якова та Юлії Маркевичів. Вона зустріла свого чоловіка Лева Цвєка, який викладав німецьку мову, під час балу в Львівській політехніці. Після одруження молодята переїхали до Станиславова (тепер Івано-Франківськ), де виховували двох доньок: Зоряну та Христину.
Дарія Цвєк отримала освіту в галузі біології і протягом 35 років працювала вчителем у школі. Крім того, вона заснувала гурток для юних натуралістів і володіла грою на скрипці та флейті. Однак її найбільше захоплення полягало в кулінарії. Дарія навіть вела власну рубрику про приготування їжі на радіо.
Дарія уміло поєднувала знання і досвід, який отримала від бабусі та мами, зі своїми експериментами. Усі вдалі рецепти, які їй траплялися, записувала - такий зошит почала вести ще чотирикласницею. Вони були для неї фундаментом, на якому будувалася власна творчість. Часто казала: "Не ведіться на рецепти, майте своє чуття".
Після завершення Другої світової війни проукраїнська позиція Цвєків призвела до серйозних труднощів. Крім того, комусь із тодішніх можновладців припала до душі їхня квартира в Станиславові. Родині було надано всього одну добу для виселення. У поспіху вони знайшли нове місце для проживання і терміново організували перевезення своїх речей. Для сім'ї розпочався складний етап у житті. Саме в цей непростий час кулінарні здібності Дарії стали для них справжньою опорою.
Жінка почала готувати обіди для чиновників, а паралельно пекла солодощі на продаж і за індивідуальними замовленнями. Її інтелігентність, гарні манери також стали в нагоді. Дружини посадовців приходили до Дарії по поради щодо етикету та сервірування. Усе це і вберегло родину Цвєків від подальших репресій.
Ще в молодості, під час навчання в Коломиї, Дарія Маркевич зустріла Ірину Вільде – журналістку та письменницю. Через багато років саме вона спонукала Дарію зібрати і видати свої "переписи" (так в Галичині називають рецепти) окремою книгою. Усі свої кулінарні знахідки та ідеї Дарія ретельно зберігала у великому зошиті, куди просила чоловіка записувати їх, адже він мав гарний почерк.
Отже, у 1961 році побачила світ перша і найулюбленіша книга рецептів Дарії Цвєк під назвою "Солодке печиво". На момент виходу цієї роботи кулінарці виповнилося 52 роки. Кожний наступний тираж розпродувався миттєво, загалом їх було дев'ять. Господині з різних куточків України та навіть з Європи використовували її рецепти для приготування різноманітних виробів з тіста, кремів, начинок, помадок, пудингів та інших солодощів. Дарія також поділилася технікою виготовлення варення, джемів, мармеладів, фруктових желе, сиропів, а також гарячих і холодних напоїв.
Згодом вийшли нові кулінарні книги: "До святкового столу", "У будні та свята", "Для гостей і сім'ї", "Нашим найменшим", "На добрий вечір", "Дітям і батькам", "Для сім'ї і гостей". Дарія отримувала силу-силенну листів від пошановувачок, це дуже надихало її на нові експерименти. Вона описала в одній із книг аж 38 способів приготування яєць.
Іноді ім'я авторки помилково вказували як Цвек. Її онук, Андрій Матвіїшин, помітив цю помилку. В одному з інтерв'ю він розповів: "Прізвище могло б бути записане як "Цвях". У місці, де народився дідусь, це прізвище вимовляють м'яко".
Відома кулінарка Дарія Цвєк прожила яскраве, захоплююче та довге життя. Вона пішла з життя у 95-річному віці. Її незавершеним шедевром стала "Енциклопедія галицької кухні", яка так і не побачила світ.
Книга Дарії Цвєк під назвою "Солодке печиво" містить рецепт, відомий як "Баба святкова". Авторка називала його "таємничою" паскою. Як інакше, адже в радянські часи публікація таких книг була обмежена? Тема Великодня та традиції випікання пасок тоді залишалася в тіні. Багато жінок і досі дотримуються цього рецепту, який передається з покоління в покоління, записаний у зошитах бабусь і мам. Цей рецепт підходить навіть для тих, хто тільки починає знайомитися з кулінарією, а також для тих, хто не має сил на тривале замішування тіста.
Ми наводимо рецепт у точності, з посиланням на книгу Дарії Цвєк "Солодке печиво", видану в 1970 році.