Новини Івано-Франківська та області

Кавуни - ціни стартують від 14 грн: якість врожаю та прогнози вартості на серпень.

Який урожай кавунів у 2025 році та де їх вирощують?

Кавуни почали масово продавати в Україні ще з середини липня. Як розповів РБК-Україна аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка, сезон почався раніше, ніж минулого року, але ціни на старті були вищими.

"Цього року пропозиція кавунів розпочалася раніше, ніж у 2024-му. Проте, через скорочення площ для вирощування, початкові ціни були дещо вищими. Однак, в міру надходження основної кількості продукції на ринок, прогнозується зниження вартості," – поділився думкою експерт.

За інформацією аналітика УКАБ, сезон баштанних у 2025 році наразі характеризується як середній. Кавуни в основному вирощують у звичних для цього регіонах — Херсонській, Миколаївській та Одеській областях.

На кінець липня ціна кавунів варіюється від 14 до 25 грн за кілограм, що залежить від регіону та їхньої якості.

Однак, як підкреслює Максим Гопка, починаючи з серпня, ціни можуть зменшитися на 10-15% через значний приплив нового врожаю на ринок.

Аналітики профільного EastFruit також підтверджують зниження вартості. Оптові ціни на кавуни з місцевих господарств наразі коливаються в межах 5-14 грн/кг, що на 36% дешевше, ніж наприкінці попереднього тижня.

Причиною цього виробники називають різке збільшення пропозиції баштанних на тлі прискореного дозрівання через спекотну погоду.

Проте спекотні погодні умови і посушливість мають негативний вплив на якість врожаю. Це може призвести до зниження солодощі ягід. Крім того, під впливом високих температур та неналежного зберігання кавуни можуть втрачати свіжість.

У супермаркетах України вартість кавуна різниться. Станом на кінець липня ціна в АТБ - 19,89 грн/кг, а кавун без насіння обійдеться у 29,89 грн/кг.

Снимок экрана сайта atbmarket.com

У мережі Varus можна купити різні види кавунів. Найнижча ціна за кілограм становить 19,90 грн/кг. У продажу є кавун без кісточок за 29,9 грн/кг, кавун Вогник за 39,9 грн/кг, жовтий кавун за 34,9 грн/кг.

Изображение экрана сайта varus.ua

У мережі Сільпо ціна на кавуни стартує від 23 грн/кг. В асортименті є сорти Вогник, Леді, є жовті кавуни та імпортовані з Іспанії (79,5 грн/кг). Органічний кавун у супермаркеті коштує 35 грн/кг.

Скриншот silpo.ua

У західному регіоні України холодна весняна погода негативно позначилася на врожайності кавунів. Інна Федосієнко, засновниця фермерського господарства "Овочі Слобожанщини" з Івано-Франківщини, поділилася з AgroPortal, що цього року висадка кавунів відбулася пізніше через тривалі дощі та низькі температури весною.

За словами Федосієнко, попри складні умови, місцевий ринок залишається стабільним. Минулого року ціни коливалися від 8 до 20 грн/кг. Цього сезону фермери сподіваються утримати мінімальну планку у 8 грн/кг, але це гуртова ціна за якою ягода здається у торгівельні мережі, де вартість трохи вища.

У Черкаській області сезон стартував раніше, ніж зазвичай: фермери висадили перші кавуни в плівкових тунелях вже на початку травня і зібрали їх урожай в середині липня.

За словами В'ячеслава Кісліцина, агронома одного з фермерських господарств Черкащини, початкова ціна продажу становила 15 грн за кілограм. Він зазначив, що зростання цін викликане холодною весною, яка негативно позначилася на врожайності в південних областях.

Але з початком активного збору кавунів на півдні вартість може впасти до 10 гривень за кілограм.

Фото: кавуни почали вирощувати у північних регіонах України (freepik.com)

Традиційні південні райони, зокрема Херсонщина, частково залишаються під контролем окупантів. Це, в свою чергу, позначилося на обсягах сільськогосподарського виробництва.

Водночас за словами президента Української плодоовочевої асоціації Тараса Баштанника, вдалося компенсувати втрати за рахунок вирощування кавунів у нових областях - Волинській, Сумській та Чернігівській.

За його словами, нині кавуни вже не є дефіцитом, як це спостерігалося в перший рік великої війни. Хоча виробники стикаються з певними викликами, нові гібридні сорти дозволяють вирощувати їх у більш широкому кліматичному спектрі.

Читайте також