Главная новости Луганска и Украины
 
 
                 
 
Валюта   Покупка   Продажа
   
 
 
Поиск по сайту
 
  21:00 Один військовослужбовець загинув та ще один отримав поранення 19:52 На КПВВ на лінії розмежування посилено заходи контролю - температурна перевірка 18:00 Рівень підроблення гривні залишається стабільно низьким 17:22 Правда про вартість споживчих кредитів 16:45 Платники перерахували до бюджетів усіх рівнів майже 230 млн грн 16:20 Платники податків Луганщини користуються правом на відшкодування ПДВ 16:00 Поліція встановлює обставини ДТП з постраждалими 15:57  Поліція відстежує ситуацію щодо підтоплення домоволодінь у Борівському 15:55 Відбулось засідання робочої групи з детінізації економіки 14:31 Ситуація в контрольних пунктах в’їзду-виїзду на 27.02.2020  
     
 
 

Переселенцы


15.01.2019 / 22:10 ПАРАЛЛЕЛЬ - МЕДИА

«Дебати на вимогу» - новий проект Суспільного

Одне із завдань журналістики – сприяння пошуку порозуміння у суспільстві. Сприяти цьому покликаний новий проект  Суспільного мовника України – «Дебати на вимогу».

Мета цього проекту — дати можливість поставити запитання й отримати на них відповіді.

Відкрита дискусія — це обов’язкова умова успішної ефективної спільноти.

Тільки якщо ми будемо готові відкрито дискутувати про проблеми, тоді ми зможемо бути ефективними й разом долати виклики, з якими стикається наше суспільство.

Наприкінці грудня у Сєвєродонецьку, в Кризовому медіа-центрі «Сіверський Донець» було презентовано проект «Дебати на вимогу».

Такий проект стартує в ефірі радіо «Пульс» та згодом телеканалу «UA: Донбас».

Новий проект стане ще одним цікавим надбанням  філії публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Регіональна дирекція UA: Донбас».

Журналісти радіо «Пульс» розповіли  про сам механізм проведення дебатів, показали  громадськості презентацію, почули зацікавлені сторони, відповіли на всі запитання.

Про цілі і завдання проекту на презентації розповіла продюсер радіо «Пульс», заслужений журналіст України Ірина Коваль.

Дебати  це  чітко структурований і спеціально організований публічний обмін думками між двома сторонами з актуальної теми. Цей різновид публічної дискусії учасники дебатів спрямовують на переконання в своїй правоті третьої сторони, тобто слухачів, а не тільки одне одного.

Проект «Дебати на вимогу»  –   майданчик для публічної дискусії на суспільні теми. До дебатів будуть залучені  широкі верстви населення, щоб показати, що можна дискутувати, обговорювати, певні теми, проблеми, питання і знаходити шляхи вирішення.

Що означає «дебати на вимогу»? Це означає, що громадська організація, чиновник, будь-хто, у кого є дискусійне питання,  може зробити таку заявку, прийти  і замовити «дебати на вимогу». Наприклад, ось у мене є така тема, і я хочу подискутувати з опонентами, щоб радіослухачі почули це.

За словами організаторів, роль Суспільного наступна - надаємо платформу для обговорення ситуації (проблеми);  забезпечуємо нейтральність (слідкуємо за тим, щоб аргументи сторін базувались на фактах, а не на емоціях); слідкуємо за часом наданим кожному опоненту; допомагаємо двом протилежним сторонам зрозуміти один одного та почути переконливі аргументи.

Ми забезпечуємо діалог. А діалог - це вже шлях до компромісу.

Для чого Суспільний мовник робить цей проект? – Відповіді прості та зрозуміли: щоб відбувся діалог; щоб опоненти почули про існування іншої думки і аргументи іншої  сторони.

Для чого це спільноті – почути позицію двох протилежних точок зору на проблему (конкуренція аргументів),  можливість публічно обговорити питання, які турбують громаду, між членами спільноти зростає довіра один до одного.

Програма буде складатися  з трьох блоків: спочатку сторони висловлюють власну позицію, потім обмінюються запитаннями. В кінці ведучий-модератор підбиває підсумки. Кожна сторона матиме однаковий час для виступу. 

Організація дебатів дуже проста -  одна сторона ініціює дебати і позначає опонента,  звертається до Суспільного з пропозицією теми дебатів, Суспільне звертається до опонента і узгоджує дату ефіру.

Спочатку цей проект вийде на платформі радіо «Пульс» у прямому ефірі з можливістю відео зйомки (або без – за бажанням учасників). Згодом ця програма буде виходити і на телебаченні. Хронометраж програми 35 хвилин. 

Про особливості проекту мені розповіла   Ірина Коваль.

Теми «Дебатів» можуть бути будь-які. Оскільки це - Дебати на вимогу, -  можна брати будь які теми, наприклад, дебати двох сусідів з під’їзду про те чи варто курити на сходовій клітині.

Тем може бути безліч  - медицина, освіта,  економіка, євробляхи, комунальні відрахування.

Автори проекту запевняють, що не буде дебатів  про політику (як боротьбу за владу), політика - це процес, який допомагає покращувати певні сфери життя.

От про покращення чи зміну якості цих сфер життя чи діяльності людини і відбудеться розмова.

Якщо хтось із представників спільноти хоче вийти на дебати з іншим її представником, то обласні філії Суспільного готові стати майданчиком для цього та бути модератором дискусії.

Своїми думками, щодо нового проекту, з нами поділилися представники громадськості Сєвєродонецька, які відвідали презентацію «Дебатів на вимогу».

Говорить Михайло Івонін  - директор науково-дослідницького проектного інституту «Водоочисні технології», голова Ради підприємців Луганської області.

На думку іншої представниці Сєвєродонецької громадськості – Валентини Агафонової - людей цікавлять гроші та політика. За її словами журналісти, які будуть модераторами у форматі «Дебати на вимогу», не зможуть оминути політику.

Ця думка, яку оприлюднила наша співрозмовниця, відображає погляди тих мешканців громади, які вимірюють події через призму політики. З цим можна погоджуватися, чи не погоджуватися, але така думка дуже поширена у нашому заполітизованому суспільстві.

Олена Ніжельська – депутатка Сєвєродонецької міської ради, голова громадської організації «Кризовий медіа центр «Сіверський Донець».

Варто додати, що сьогодні дуже часто відбувається таке - громадські активісти стають депутати, представляють ту чи іншу політичну силу.

І як бути у такому разі? Про це ми говорили з наступною співрозмовницею. До речі, вона дуже схвально відгукнулася про проект «Дебати на вимогу».

Програма є нерегулярною, а "на вимогу", тож виходитиме в ефір за наявності запитів від аудиторії. Правила й регламент покликані зберегти діалог лаконічним, зрозумілим, без популізму й маніпуляцій.

Щоб замовити дебати, треба подати заявку. Зробити це можна  за офіційною адресою, на сайті, або у Фейсбуці, філія ПАТ «НСТУ» «Регіональна дирекція UA:Донбас», або  на  радіо «Пульс», пишіть  на адресу pulsfmsever@ukr.net.

«Дебати на вимогу» - цікава та корисна можливість для усіх громадян на платформах Суспільного мовника обговорити вирішення важливих проблем.

Суспільний мовник стає майданчиком для обговорення ситуації, надає можливість висловити свою позицію, оприлюднити аргументи й контраргументи з «гарячих тем».

Підготував  Володимир Сидоренко, Паралель-медіа



 


Понравилась новость? ЖМИ!


 

 

 

Лента новостей

27.02 / 21:00

Один військовослужбовець загинув та ще один отримав поранення

27.02 / 19:52

На КПВВ на лінії розмежування посилено заходи контролю - температурна перевірка

27.02 / 18:00

Рівень підроблення гривні залишається стабільно низьким

27.02 / 17:22

Правда про вартість споживчих кредитів

27.02 / 16:45

Платники перерахували до бюджетів усіх рівнів майже 230 млн грн

27.02 / 16:20

Платники податків Луганщини користуються правом на відшкодування ПДВ

27.02 / 16:00

Поліція встановлює обставини ДТП з постраждалими

27.02 / 15:57

Поліція відстежує ситуацію щодо підтоплення домоволодінь у Борівському

27.02 / 15:55

Відбулось засідання робочої групи з детінізації економіки

27.02 / 14:31

Ситуація в контрольних пунктах в’їзду-виїзду на 27.02.2020

27.02 / 14:04

Підпрємець-пенсіонер сплачує ЄСВ за власним бажанням

27.02 / 13:45

Затримали за отримання неправомірної вигоди

27.02 / 13:43

Прокуратура Луганської області оскаржила звільнення особи

27.02 / 13:40

Внаслідок підриву один військовослужбовець ООС загинув

26.02 / 17:05

Що можна зробити для підвищення імунітету?

26.02 / 17:01

Чотирьом бойовикам заочно повідомили про підозру

26.02 / 16:11

Міжнародний проект «Музика і діалог» набір музикантів

26.02 / 16:08

Спортсмени-підводники Луганщини – на п’єдесталі всеукраїнських змагань

26.02 / 14:28

Заява НСЖУ з приводу ситуації із обрання членів Наглядової ради НСТУ

26.02 / 14:21

Всеукраїнська акція на підтримку регіонального суспільного ТБ і радіо «Інформаційна година»

26.02 / 13:02

СБУ виявила схрон зі снарядами та протитанковими мінами

26.02 / 11:51

Поліцейські затримали збувача наркотиків

26.02 / 11:32

Гвардійці затримали громадянина за підозрою у співпраці з російсько-окупаційними військами

26.02 / 11:27

25 лютого втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил не було

25.02 / 10:57

Збройні формування Російської Федерації 5 разів порушили режим припинення вогню

24.02 / 20:47

Сьогодні втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає

24.02 / 19:50

Усі КПВВ в районі ООС переходять на весняний графік роботи

24.02 / 18:46

Розпочався обласний відкритий фестиваль-конкурс «Байбак-fest»

24.02 / 17:37

Минулоріч проведено понад 14000 культурно-мистецьких заходів

24.02 / 16:13

Не перевищено епідемпоріг захворюваності

 
Полезные ссылки

Календарь

Праздники Украины
 
 
 
     
 

© 2009-2017 Параллель-Медиа Все права защищены.

E-mail: media @ paralel-media.com.ua

Использование материалов разрешено при условии проставления прямой открытой для поисковых систем гиперссылки на paralel-media.com.ua. Ссылка должна быть размещена в независимости от полного либо частичного использования материалов.

 
     
  Система Orphus