Главная новости Луганска и Украины
 
 
                 
 
Валюта   Покупка   Продажа
   
 
 
Поиск по сайту
 
  21:00 Один військовослужбовець загинув та ще один отримав поранення 19:52 На КПВВ на лінії розмежування посилено заходи контролю - температурна перевірка 18:00 Рівень підроблення гривні залишається стабільно низьким 17:22 Правда про вартість споживчих кредитів 16:45 Платники перерахували до бюджетів усіх рівнів майже 230 млн грн 16:20 Платники податків Луганщини користуються правом на відшкодування ПДВ 16:00 Поліція встановлює обставини ДТП з постраждалими 15:57  Поліція відстежує ситуацію щодо підтоплення домоволодінь у Борівському 15:55 Відбулось засідання робочої групи з детінізації економіки 14:31 Ситуація в контрольних пунктах в’їзду-виїзду на 27.02.2020  
     
 
 

Общество, культура, спорт


13.08.2018 / 13:44 ПАРАЛЛЕЛЬ - МЕДИА

П’ять моментів, коли телеканали відверто вболівали за «свій» патріархат

У кого більше вірян, хто патріотичніший та скільки коментарів Президента можна вставити в один сюжет. Що журналісти з’ясовували замість якісних розповідей про хресні походи.

Релігійні питання з часів отримання Україною незалежності привертають увагу нашого суспільства постійно. А також увагуполітиків та релігійних діячів нашої й сусідньої держави, Росії.

Але після звернення Петра Порошенка щодо визнання Української помісної церкви питання набуло особливої уваги. Й доволі специфічної. Автокефальне протистояння триває на вищому політичному рівні й публічні ставки доволі високі: «Опозиційний блок» прогнозує громадянську війну, Петро Порошенко називає автокефалію «питанням незалежності».

На цьому тлі традиційна хресна хода, яка і в минулі роки змушувала журналістів порівнювати Київський та Московський патріархати, перетворилася тепер для багатьох ЗМІ на справжнє ідеологічне протистояння. І в своїх сюжетах кореспонденти подекуди відкладали журналістику на друге місце, даючи волю активізму й відвертому вболіванню за близькі ідеї.

Окрему топ-десятку подібних моментів можна було би присвятити телеканалу «Інтер». Та оскільки подібним уже нікого не здивуєш, ми вирішили відібрати лише найяскравіші порушення «Подробностей» та присвятити увагу випускам новин 27-28 липня й на інших каналах.

ICTV: Патріотичні знамена Київського патріархату

Сюжет кореспондента ICTV Олексія Савіцького про хресну ходу 28 липня почався не з її приводу, її учасників чи особливостей, а з цього: «Другий день поспіль у Києві — хресна хода. Та на відміну від учорашньої, організованої Московським патріархатом, нинішня пройшла під патріотичними знаменами». Подібною «тонкістю» порівнянь матеріал відзначався й далі: «У МВС нарахували до 65 тисяч учасників ходи. Та це все одно в рази більше, аніж було напередодні в ході Московського патріархату».

А от коли це було справді потрібно для балансу думок, про УПЦ МП журналісти не згадали й вийшло, що «...усі переконані: країна з тисячолітніми християнськими традиціями заслуговує на автокефалію. І цього духовного єднання українці чекали століттями. Тим більше, що наш народ об'єднався, і Росія вже не зможе перемогти українців, наголосив митрополит Філарет». Із подачею «автокефалія — це патріотично», власне, і пройшов увесь сюжет. Інших думок чутно не було.

«Інтер»: Церква без політики. Так кажуть народні депутати

Оскільки «Опозиційний блок» запевняє, що «государство не должно вмешиваться в дела церкви», то телеканал «Інтер» перед тим, як подати коментарі з хресної ходи одразу двох народних депутатів, 27 липня окремо уточнив: «Приехали на молебен и народные депутаты. Вместе со всеми — молились о мире в Украине. В своих комментариях ни слова о политике».

Отже, у межах «ни слова о политике» глядачі почули:

• «Здесь вот это собралась партия мира, те люди, которые хотят мира и согласия. И здесь настоящие патриоты Украины», — Вадим Новинський;

• «Я вважаю, що залишки сьогоднішньої влади просто хотіли обмежити людей, коли вони хочуть приїхати в Київ», — Юрій Бойко;

• «Молитва тысяч людей способна сотворить чудо. Но только, если в жизнь верующих не будет вмешиваться государство», — кореспондентка Юлія Жешко.
«Україна»: Православна трійця коментарів Порошенка

Телеканал «Україна» не приділяв надмірної уваги жодному з патріархатів. Це єдиний телеканал із нашого моніторингу, який розповів глядачам просто про дві «православні» ходи, не зазначивши між ними жодних відмінностей. Натомість журналісти знайшли собі іншого патріарха — Петра Порошенка. 28 липня «Сегодня» стали єдиним випуском новин, який навіщось зміг умістити в сюжеті одразу три коментарі голови держави. Але спочатку про участь Президента в заході Київського патріархату згадав ведучий: «В праздновании принял участие и Президент Пётр Порошенко», потім про нього ж на самому початку матеріалу розповів кореспондент: «Со знаменательной датой украинцев поздравил Пётр Порошенко».

У своєму першому коментарі (і заодно першому коментарі сюжету) Президент розповідав про переваги томосу про автокефалію, зокрема, заявляв, що той «посилить права і свободи громадян, особливо тих, котрі зараз перебувають поза спілкуванням із Вселенським православієм». Розумійте, як хочете.

Далі головнокомандувач окремо запевняв, що «влада не втручатиметься у суто внутрішні церковні справи, але наголошую, проте, й іншим державам українська влада не дозволить цього робити».

У своєму останньому коментарі (і заодно останньому коментарі сюжету) Петро Порошенко повторював свої слогани з білбордів: «Армія боронить нашу землю, мова боронить наше серце, віра боронить нашу душу».

«1+1»: Поміряємося вірянами

Журналісти «1+1» знайшли універсальний спосіб показати глядачам перевагу Київського патріархату над Московським. Ведучий Святослав Гринчук 28 липня почав анонс сюжету із чисел: «Понад 65 тисяч вірян сьогодні прийшли центром Києва, формально, з нагоди 1030-річчя хрещення Русі». Числами ж начитка й закінчилася: «Про хід, який, за офіційними цифрами, зібрав у тричі більше вірян, аніж учорашній...». До речі, якщо вам цікаво, чому Хрещення Русі хода стосувалася лише «формально», то «1+1» прямо заявляє, що «по суті ж» віряни зібралися, аби «підтримати створення єдиної Української православної церкви».

А тим часом кореспондент Іван Гребенюк посеред повідомлення особисто з’являється в кадрі, щоби знову захоплено розповісти глядачам про чисельність акції: «Це щось неймовірне! Ви тільки подивіться на цю кількість людей! Я не бачу ні кінця ні краю і не знаю, на скільки кілометрів ця колона розтягнулася вулицями Києва. Але вже точно неозброєним оком видно, що учорашній похід Московського патріархату сьогодні Українська православна церква перевершила у рази». Протиставлення «московський патріархат» — «українська церква» проходить не лише через весь сюжет, титр на екрані свідчить «Українська церква». Учорашнім титром був «Хресний хід».

Останніми словами матеріалу, як і першими, навіщось стало чергове нагадування про кількісну перевагу УПЦ КП над УПЦ МП: «Офіційні дані правоохоронців: сьогодні на вулиці Києва вийшли 65 тисяч вірян Української церкви. Московська вчора зібрала 20 тисяч».

«Інтер»: Обітниця мовчання про Київський патріархат

Про хресну ходу Московського патріархату «Інтер» уперше згадав 25 липня, за два дні до події. Ще раз її анонсували 26 липня та, природно, активно висвітлювали 27-го числа. А от про аналогічну акцію Київського патріархату «Подробности» не згадали жодного разу. Узагалі.

28 липня другою новиною випуску стало те, що вчорашня хода УПЦ МП зранку завершилася святковою літургією. На службі ще раз попіарився Вадим Новинський. А після цього ведучий Олександр Просяник заявив дослівно наступне: «Торжества по случаю тысячатридцатилетия крещения Руси на Владимирской горке в Киеве открыл Пётр Порошенко.

Мероприятие посетили представитель Вселенского Патриарха Варфоломея и украинское духовенство». Далі Петро Порошенко та представник патріарха Варфоломія отримали слово й... усе. Одна хвилина сорок секунд, із яких 58 секунд говорив Петро Порошенко. Жодного коментаря священника УПЦ КП, жодного кадру хресної ходи, жодної згадки про те, що в Україні взагалі існують інші церкви.

***
Із приводу того, як телеканали повинні висвітлювали релігійні заходи, тривають дискусії. І, мабуть, у певних форматах може бути місце навіть для явної підтримки лише одного патріархату, томосу або, навпаки, невизнання останнього корисним для України. Але точно не в новинах.

Принципи безсторонності, рівновіддаленості, збалансованості, об’єктивності — це те, на чому тримається новинна журналістика. Адже завдання кореспондентів — повноцінно інформувати глядачів. Не менше (як у випадку «Інтера») й не більше (як у випадку ICTV та «1+1»). Якщо сюжет починається із журналістської оцінки патріотизму однієї церкви відносно іншої — це вже не інформування, це нав’язування власного суб’єктивного бачення. Нав’язуванням можна назвати й порівняння на «1+1» кількості вірян. У згадці про перевагу однієї ходи над іншою немає нічого поганого, тим паче, що це офіційні дані правоохоронців. Але навіщо повторювати це тричі і з вигуками: «Це щось неймовірне!»?

Аналогічна претензія актуальна і для просування Петра Порошенка на «Україні». Що ж до «Інтера», то поведінка каналу просто неспортивна.

Це все, звісно, не означає, що новини не можуть говорити на актуальну релігійну тематику й розповідати про різні позиції церков щодо актуальних питань. Просто для цього необхідні експерти, представники всіх обговорюваних сторін, детальний бекґраунд і відокремлення фактів від коментарів. Ну і, безумовно, фактичне визнання сотен тисяч вірян Московського патріархату «неукраїнцями», як це зробили на «1+1» — це вже перехід за червону лінію.

Ярослав Зубченко, Детектор медіа


Понравилась новость? ЖМИ!


 

 

 

Лента новостей

27.02 / 21:00

Один військовослужбовець загинув та ще один отримав поранення

27.02 / 19:52

На КПВВ на лінії розмежування посилено заходи контролю - температурна перевірка

27.02 / 18:00

Рівень підроблення гривні залишається стабільно низьким

27.02 / 17:22

Правда про вартість споживчих кредитів

27.02 / 16:45

Платники перерахували до бюджетів усіх рівнів майже 230 млн грн

27.02 / 16:20

Платники податків Луганщини користуються правом на відшкодування ПДВ

27.02 / 16:00

Поліція встановлює обставини ДТП з постраждалими

27.02 / 15:57

Поліція відстежує ситуацію щодо підтоплення домоволодінь у Борівському

27.02 / 15:55

Відбулось засідання робочої групи з детінізації економіки

27.02 / 14:31

Ситуація в контрольних пунктах в’їзду-виїзду на 27.02.2020

27.02 / 14:04

Підпрємець-пенсіонер сплачує ЄСВ за власним бажанням

27.02 / 13:45

Затримали за отримання неправомірної вигоди

27.02 / 13:43

Прокуратура Луганської області оскаржила звільнення особи

27.02 / 13:40

Внаслідок підриву один військовослужбовець ООС загинув

26.02 / 17:05

Що можна зробити для підвищення імунітету?

26.02 / 17:01

Чотирьом бойовикам заочно повідомили про підозру

26.02 / 16:11

Міжнародний проект «Музика і діалог» набір музикантів

26.02 / 16:08

Спортсмени-підводники Луганщини – на п’єдесталі всеукраїнських змагань

26.02 / 14:28

Заява НСЖУ з приводу ситуації із обрання членів Наглядової ради НСТУ

26.02 / 14:21

Всеукраїнська акція на підтримку регіонального суспільного ТБ і радіо «Інформаційна година»

26.02 / 13:02

СБУ виявила схрон зі снарядами та протитанковими мінами

26.02 / 11:51

Поліцейські затримали збувача наркотиків

26.02 / 11:32

Гвардійці затримали громадянина за підозрою у співпраці з російсько-окупаційними військами

26.02 / 11:27

25 лютого втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил не було

25.02 / 10:57

Збройні формування Російської Федерації 5 разів порушили режим припинення вогню

24.02 / 20:47

Сьогодні втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає

24.02 / 19:50

Усі КПВВ в районі ООС переходять на весняний графік роботи

24.02 / 18:46

Розпочався обласний відкритий фестиваль-конкурс «Байбак-fest»

24.02 / 17:37

Минулоріч проведено понад 14000 культурно-мистецьких заходів

24.02 / 16:13

Не перевищено епідемпоріг захворюваності

 
Полезные ссылки

Календарь

Праздники Украины
 
 
 
     
 

© 2009-2017 Параллель-Медиа Все права защищены.

E-mail: media @ paralel-media.com.ua

Использование материалов разрешено при условии проставления прямой открытой для поисковых систем гиперссылки на paralel-media.com.ua. Ссылка должна быть размещена в независимости от полного либо частичного использования материалов.

 
     
  Система Orphus