Главная новости Луганска и Украины
 
 
                 
 
Валюта   Покупка   Продажа
   
 
 
Поиск по сайту
 
  21:00 Один військовослужбовець загинув та ще один отримав поранення 19:52 На КПВВ на лінії розмежування посилено заходи контролю - температурна перевірка 18:00 Рівень підроблення гривні залишається стабільно низьким 17:22 Правда про вартість споживчих кредитів 16:45 Платники перерахували до бюджетів усіх рівнів майже 230 млн грн 16:20 Платники податків Луганщини користуються правом на відшкодування ПДВ 16:00 Поліція встановлює обставини ДТП з постраждалими 15:57  Поліція відстежує ситуацію щодо підтоплення домоволодінь у Борівському 15:55 Відбулось засідання робочої групи з детінізації економіки 14:31 Ситуація в контрольних пунктах в’їзду-виїзду на 27.02.2020  
     
 
 

Общество, культура, спорт


18.06.2018 / 08:48 ПАРАЛЛЕЛЬ - МЕДИА

Нові шаблони для теленовин

«Інтер» вигадав універсальну схему для піару, «1+1» відбілював фігурантів «справи рюкзаків», Петро Порошенко розповів про вплив молитви на реформи.

Підсумки моніторингу дотримання журналістських стандартів у щоденних новинах центральних телеканалів, що його здійснює громадська організація «Детектор медіа», за період 28 травня - 3 червня 2018 року.

«1+1» згадав про «справу рюкзаків», щоб глядачі про неї забули

29 травня телеканал «1+1» неочікувано поновив спроби відбілити причетних до «справи рюкзаків» (нагадаємо, що йдеться про розслідування проти сина Авакова у скандальній справі про розкрадання понад 14 мільйонів гривень під час закупівлі МВС України рюкзаків для Національної гвардії у 2015 році). Журналісти розповіли глядачам про таємничу експертизу, що буцімто доводить необґрунтованість звинувачень. Сюжет тривав усього хвилину, головним чином через величезні обсяги замовчувань.

Ведуча Наталія Мосейчук одразу починає з головного: «В так званій справі рюкзаків з'явилися нові експертизи і докази, які доводять необґрунтованість звинувачень НАБУ. Про це заявляє сторона захисту Сергія Чоботаря [...] На засіданні в Солом'янському суді Києва колишній заступник Міністра внутрішніх справ передав низку експертиз, які доводять його невинуватість».

Це, власне, все, що глядач дізнається про інформаційний привід. А от короткий перелік очевидних запитань, на які журналісти не відповіли, і без яких подібна новина нічого не варта: що перевіряла експертиза, хто її проводив, до яких конкретних висновків дійшли? Це та сама експертиза, яку адвокати обіцяли провести ще в січні? Єдина інформація, яка взагалі є в сюжеті, - це переказ заяви захисту, що «з'явилися нові експертизи і докази, які доводять необґрунтованість звинувачень». Але ж це не новина, а лише порожні слова очевидно заангажованої сторони.

Подібний сюжет можна було б якось виправдати, якби «1+1» постійно висвітлював перепетії навколо справи, й будь-яка заява про «рюкзаки» була для каналу новиною. Але про завершення розслідування з боку НАБУ 5 квітня, арешт майна Олександра Авакова 5 травня, повторний арешт майна 25 травня, угоду одного з обвинувачених зі слідством 10 січня «плюси» у вечірніх новинах не повідомляли. Хоча це конкретні події, а не лише чиїсь слова.

Менше з тим, ведуча продовжує: «За версією слідства, ціна товару була завищеною, а якість не відповідала стандартам. Згодом, деякі з учасників АТО заявили: рюкзаки цілком пристойної якості і відповідають всім вимогам бійця на передовій». По-перше, «деякі учасники» - це не джерело інформації, адже ми нічого не знаємо про їхню експертність та об’єктивність.

По-друге, йдеться, в будь-якому разі, про чиюсь особисту думку, а слідство проводило товарознавчу експертизу. По-третє, тут є підміна понять. Те, що рюкзак за 2899 гривень, місткістю 49 літрів, відповідає потребам бійця на передовій, зовсім не спростовує того, що закуплені рюкзаки мали бути 60-літровими та в п’ять разів дешевшими. Також це не скасовує інші закиди НАБУ: несвоєчасну поставку, фіктивність оборудок, недоцільність подібної закупівлі взагалі (у МВС ще буцімто лишалося 2000 раніше закуплених рюкзаків).

Нічого з цього журналісти не згадують й стороні звинувачення слова не надають. Натомість в ефірі з’являється підозрюваний, екс-заступник голови МВС, Сергій Чеботар: «Я до цих рюкзаків не маю ніякого відношення, і там, я ще раз повторюю, всі експертизи, все що зроблено, там немає ніяких порушень».

По-перше, вище ми вже зазначили, що деякі екпертизи порушення виявили.

По-друге, як Чеботар може не мати до рюкзаків «жодного відношення», якщо до травня 2015 року відповідав у МВС за державні закупівлі?

Останній герой сюжету - скромно титрований як «учасник АТО» Ілля Кива:«Эти рюкзаки и эти каски одевал на себя, и выполнял боевые задачи, и остался жив». Для початку варто зазначити, що, мабуть, навіть Арсен Аваков був би об’єктивнішим коментатором цієї справи, ніж Ілля Кива. Адже Кива - це екс-радник міністра, який про свого шефа заявляв, зокрема, таке: «Что бы ни произошло – они никогда не будут моими противниками, вне зависимости от того, как они себя поведут». Звучить наче розписка в заангажованості, чи не так? Крім того, заява Киви ніяк не спростовує закидів НАБУ й не зрозуміло, навіщо вона взагалі в сюжеті.

У сумі маємо хвилинну новину про те, що адвокати кажуть, що в них є докази. Замовчано майже все - від самих доказів та деталей справи, до контексту заяв коментаторів. Також у сюжеті жодного разу не згадується про існування інших підозрюваних, зокрема, Олександра Авакова. Виходить або дуже неякісна журналістика, або якісне відбілювання фігурантів справи.

P.S.: Найдетальніший опис таємничих «експертиз», який ми взагалі змогли знайти, міститься на сайті «Судовий репортер»: «Висновок технічної експертизи звукозапису за результатами проведення одночасного допиту в суді Чеботаря і його екс-підлеглого Олега Шевчука». Який висновок - невідомо.

«Інтер» та піар на всі випадки життя

Здається, телеканал «Інтер» методом cпроб і помилок нарешті винайшов ідеальну модель піару політиків та використовує її для всіх своїх «улюбленців» поспіль. Формула проста: діяч зустрічається з певною соціально незахищеною категорією населення, розповідає очевидні речі, обіцяє підтримку та турботу й паралельно транслює інші пункти своєї програми.

Наприклад, Наталію Королевську із «Опозиційного блоку» та Сергія Капліна із «Блоку Петра Порошенка» 30 травня оптом піарили на «Форумі матерів», який організувала платформа «Жінки за мир» Наталі Королевської. На жаль, ми не можемо детальніше розповісти, про що був цей форум, адже згадали про нього лише сайт «Опозиційого блоку» та сайт «Подробностей».

Як і в самому сюжеті, там ідеться виключно про розпливчаті, позбавлені контексту вимоги до влади. «Вернуть сегодня выплати при рождении ребенка [...] вернуть выплаты на детей до трех лет [...] провести нормальную, адекватную индексацию», - закликає, зокрема, Наталя Королевська на «Інтері». Але допомогу при народженні неможливо «повернути», бо вона існує й становить 41 280 грн. У це ж число у 2014 «оптимізували» «выплаты на детей до трех лет», тож тепер матері 36 місяців отримують «об’єднану» суму, яка складає 860 грн. «Адекватна індексація» подібних виплат, очевидно, потрібна, проте, якщо політики та «Інтер» хочуть такої досягти, їм варто додати до вимог трохи більше конкретики, ніж слово «адекватна». Хоча б вказати бажані розміри допомоги та джерела її фінансування.

Найкращу заяву на форумі зробив Сергій Каплін: «Мы фактически создаем Совет простых женщин при комитете [комітеті ВР із соцполітики - MS], и я уверен, что именно таким путем мы должны идти. Сегодня - время перестать обсуждать проблемы, сегодня - время решать проблемы». Політик запропонував створити дорадчий орган при, фактично,  дорадчому органі Верховної Ради, щоб «перестать обсуждать проблемы».

Далі у випуску - зустріч лідера партії «Справедливість» Валентина Наливайченка зі студентами Умані. За словами ведучої Наталі Бєлишевої, політик поговорив з молоддю про те, «Как обеспечивается национальная безопасность и как произошло крушение Боинга на Донбассе?» Актуальний інформаційний привід, нічого не скажеш. Наступна зупинка - тепличний комбінат та нові «шокуючі» заяви журналістів: «Валентин Наливайченко уверен: экономика страны напрямую зависит от успешных предприятий. А чтобы они могли развиваться, нужна поддержка государства».

Наступний сюжет і ще один ексклюзив від ведучої: «Пенсии должно хватать и на лекарства, и на коммуналку. Так считают в “Радикальной партии” » Невже лише в ній? Свої заяви Олег Ляшко робив в центрі для пенсіонерів у Маріуполі.

Але й це ще не все, адже «Юрий Бойко встретился с работниками предприятия "Механик"» та вважає, що «Украине нужно возрождать промышленность и заботиться о подготовке специалистов», - розповідає Наталя Бєлишева. У сюжеті лідер «Опозиційного блоку», загалом, повторює тези Валентина Наливайченка про підтримку економіки та описує план реінтеграції Донбасу. В останньому є цікава деталь: «Мы настоим, чтобы были введены немедленно миротворцы на линию разграничения». Сподіваємося, пан Бойко просто щось переплутав і мав на увазі державний кордон України та Росії. Адже саме там миротворців хоче розмістити українська сторона, Путін же певний час наполягав якраз на блакитних шоломах на лінії зіткнення.

Усе це справді корисні ініціативи, проте у них немає абсолютно нічого унікального. Той же уряд і допомагає матерям, і відроджує промисловість, і збільшує пенсії, і підтримує виробників. Питання в тому, чим плани опозиції відрізняються від діючих ініціатив, але жодної конкретики «Інтер» не озвучує. Тож виходить примітивна маніпуляція:  «Подробности» виділяють, наприклад, «Радикальну партію» як таку, що хоче, аби пенсій вистачало на ліки та тарифи. Але ж цього, очевидно,«хочуть» усі. То в чому тут новини?

Без церкви немає держави. Без піару немає церкви

Петро Порошенко підвищує градус піару на темі надання українській церкві автокефалії. 31 травня одразу два телеканали (ICTV та «Інтер») звели сьомий український Молитовний сніданок до дивних заяв Президента.

Ведуча ICTV Інна Шевченко розповідає про захід так: «Виступаючи на молитовному сніданку у Києві, Президент зазначив, що головною позицією України є прощання з Радянським Союзом та повернення до Європи. І сила молитви дуже важлива для реформ. Без церкви немає держави, немає нації». Зверніть увагу - «Факти» навіть не намагалися розповісти про саму подію, на яку зібралися понад 700 людей із 15 країн світу (включно з українською політичною верхівкою). Журналісти подали як інформаційний привід саме сумнівну заяву Президента.

Сумнівну, адже про повернення до Європи він уже розповідав, наприклад, у травні минулого року. Про «останнє прощання з СРСР» - у грудні 2015-го та потім ще раз у травні 2017-го. Виходить, що це не новини. Що ж до неможливості існування держави без церкви, то навіть не знаємо, як тоді розуміти 35 статтю Конституції: «Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави».

На «Інтері» обрали більш помірковані заяви Президента та навіть згадали, що він на сніданку був не самотнім: «Политики, главы церквей и религиозных организаций, дипломаты и воины АТО молились вместе и в первую очередь за мир в Украине [...] К ним обратился президент Петр Порошенко. Он заявил, что украинцы имеют конституционное право самостоятельно выбирать себе религию, и пообещал, что в нашей стране никто не будет подвергаться гонениям за религиозные взгляды». Аналогічні заяви гарант робив, наприклад, у вересні минулого року, а в Конституції це прописано із 1996-го. Натомість нова інформація знайшлася в коментарі головнокомандувача: він «усю ніч не міг заснути і молився про те, щоб Господь дав нам спасіння» під час виходу військ з під Дебальцево. Цікаво, навіщо «Інтер» вирішив подати в ефір це речення?

Таким чином, обидва телеканали звели захід до самоповторів Президента та його піару на релігійній тематиці. А що це взагалі за «молитований сніданок», хто там був і що робив, детально розповіли лише на «1+1». Виявилося, що виступали перед гостями й Арсеній Яценюк й Олександр Турчинов, а на самому заході зібралися представники одразу кількох релігій та партій. Також активісти збирали кошти для служіння капеланів на Донбасі. Проте вся ця палітра для ICTV та «Інтера» чомусь виявилася менш важливою, ніж заяви Президента про силу молитви.

Перевагу на телеканалах отримали такі політики та політичні сили:

Петро Порошенко - теми доріг, «джавелінів», інвестицій, молитв та Аркадія Бабченка в сумі гарантували Президенту десять вигідних появ на телебаченні. Чотири на ICTV, по дві на «Інтері» та «Україні», по одній на 5 каналі та СТБ.

Володимир Гройсман - прем’єр лише трохи поступається президенту. У нього дев’ять повідомлень: про загрози Росії, дороги та захист дітей чотири рази говорили на ICTV, три на «Україні» й по разу на «Інтері» та «1+1».

Олег Ляшко - цього тижня «радикал» став найбільш розпіареною особою на телебаченні. Йому та його партії журналісти присвятили одинадцять новин: сім на «Україні» та чотири на «Інтері». Перлиною стали сюжети про весілля політика.

Сергій Каплін - у члена «БПП» на «Інтері» цього тижня було багато роботи. Він критикував «Нафтогаз», медреформу та Вадима Рабіновича й захищав матерів. У сумі шість новин.

«Опозиційний блок» - конвеєр одноманітних сюжетів працює й партія із десятьма матеріалами на свою користь (вісім від «Інтера» та два від «України») продовжує триматися у піарних лідерах.

Арсеній Яценюк - екс-прем’єр продовжує боротися з «Північним потоком-2» на камеру «України.»

Валентин Наливайченко - поїздка політика в Умань стала інформаційним приводом для «Інтера».

Дмитро Фірташ - доля підприємства олігарха «Каховка протеїн агро» не дає спокою «Інтеру».

Критика:

«Нафтогаз» - за високі премії установу однобоко критикували Сергій Каплін та Олег Ляшко. Разом три матеріали на «Інтері».

Вадим Рабіновчи - можливо, колись настане той день, коли «Інтер» перестане поливати брудом Вадима Рабіновича. Але тільки не сьогодні.

Ярослав Зубченко, Детектор медіа 


Понравилась новость? ЖМИ!


 

 

 

Лента новостей

27.02 / 21:00

Один військовослужбовець загинув та ще один отримав поранення

27.02 / 19:52

На КПВВ на лінії розмежування посилено заходи контролю - температурна перевірка

27.02 / 18:00

Рівень підроблення гривні залишається стабільно низьким

27.02 / 17:22

Правда про вартість споживчих кредитів

27.02 / 16:45

Платники перерахували до бюджетів усіх рівнів майже 230 млн грн

27.02 / 16:20

Платники податків Луганщини користуються правом на відшкодування ПДВ

27.02 / 16:00

Поліція встановлює обставини ДТП з постраждалими

27.02 / 15:57

Поліція відстежує ситуацію щодо підтоплення домоволодінь у Борівському

27.02 / 15:55

Відбулось засідання робочої групи з детінізації економіки

27.02 / 14:31

Ситуація в контрольних пунктах в’їзду-виїзду на 27.02.2020

27.02 / 14:04

Підпрємець-пенсіонер сплачує ЄСВ за власним бажанням

27.02 / 13:45

Затримали за отримання неправомірної вигоди

27.02 / 13:43

Прокуратура Луганської області оскаржила звільнення особи

27.02 / 13:40

Внаслідок підриву один військовослужбовець ООС загинув

26.02 / 17:05

Що можна зробити для підвищення імунітету?

26.02 / 17:01

Чотирьом бойовикам заочно повідомили про підозру

26.02 / 16:11

Міжнародний проект «Музика і діалог» набір музикантів

26.02 / 16:08

Спортсмени-підводники Луганщини – на п’єдесталі всеукраїнських змагань

26.02 / 14:28

Заява НСЖУ з приводу ситуації із обрання членів Наглядової ради НСТУ

26.02 / 14:21

Всеукраїнська акція на підтримку регіонального суспільного ТБ і радіо «Інформаційна година»

26.02 / 13:02

СБУ виявила схрон зі снарядами та протитанковими мінами

26.02 / 11:51

Поліцейські затримали збувача наркотиків

26.02 / 11:32

Гвардійці затримали громадянина за підозрою у співпраці з російсько-окупаційними військами

26.02 / 11:27

25 лютого втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил не було

25.02 / 10:57

Збройні формування Російської Федерації 5 разів порушили режим припинення вогню

24.02 / 20:47

Сьогодні втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає

24.02 / 19:50

Усі КПВВ в районі ООС переходять на весняний графік роботи

24.02 / 18:46

Розпочався обласний відкритий фестиваль-конкурс «Байбак-fest»

24.02 / 17:37

Минулоріч проведено понад 14000 культурно-мистецьких заходів

24.02 / 16:13

Не перевищено епідемпоріг захворюваності

 
Полезные ссылки

Календарь

Праздники Украины
 
 
 
     
 

© 2009-2017 Параллель-Медиа Все права защищены.

E-mail: media @ paralel-media.com.ua

Использование материалов разрешено при условии проставления прямой открытой для поисковых систем гиперссылки на paralel-media.com.ua. Ссылка должна быть размещена в независимости от полного либо частичного использования материалов.

 
     
  Система Orphus